Ознака: анемија

Показатели на анемија: концентрација на хемоглобин, железо, феритин, трансферин, TIBC

Автор: Д-р Христина Стефановска Феритинот е протеин којшто го врзува железото во телото и така го складира во форма којашто е растворлива, нетоксична и лесно...

Анемии – како се третираат

Автор: Д-р Веселка Трајкова Анемија претставува намалување на бројот на црвените крвни клетки, вкупниот хемоглобин и или хематокритот, што резултира со намалена способност на крвта...

Анемија – симптоми и знаци

Автор:    Д-р Анета Минова Анемијата е дефинирана како ниска концентрација на хемоглобин (Hb) поради намалена еритроцитна клеточна маса. Ако ниските концентрации на хемоглобин се должат...

Симптомите на анемија честопати се неспецифични, најчеста форма е феродефицитната

Автор: Златко Блажевски, доктор по интерна медицина Анемијата се дефинира како апсолутно намалување на бројот на еритроцитите (црвени крвни зрнца), односно на концентрацијата на хемоглобинот...

Симптоми што откриваат дека ви недостига витамин Б

Витаминот Б е суштинска група на хранливи материи потребни за производство на енергија, формирање црвени крвни зрнца и синтеза на ДНК. Недостигот од витамин Б...

Анемија – какви видови постојат

Автор: Д-р Весна Атанасовска Анемијата се јавува кога се намалува бројот на црвени крвни зрнца кои циркулираат во телото. Кога тоа ќе се случи, крвта...

Што треба да знаете за слабокрвноста – причини, дијагноза и третман

Лекарите утврдуваат постоење на анемија преку разговор со пациентот за неговите тегоби (анамнеза), преглед на болниот и преку крвната слика. Крвната слика ни дава...

Што чувствува анемичниот човек

Анемија – една од најчестите патолошки состојби кај луѓето Автор: Д-р Љубица Илиеска Анемија е состојба која се дефинира како апсолутно намалување на бројот на еритроцитите,...

Пандемијата откри анемија во здравството

Поголеми или помали недоследности, па и пропусти во однос на начинот на констатирањето, евидентирањето и интерпретирањето на бројот на смртните случаи од коронавирус во...

Исхрана што може да ја победи анемијата

Анемија или, народски кажано, слабокрвност се случува кога човековиот организам нема доволно црвени крвни зрнца. Постојат голем број видови анемија, но најчеста е онаа...