Фото/Илустрација: Совет за безбедност на ОН

САД побарале гласање во Советот за безбедност на ОН за нивната нацрт-резолуција со која се поддржува планот за „итно прекин на огнот со ослободување на заложниците“ меѓу Израел и Хамас, јавија американските медиуми.

Дипломатски извори соопштија дека гласањето е планирано за денеска, но се уште не е потврдено од Јужна Кореја, која претседава со Советот за безбедност за месец јуни.

– САД повикаа Советот за безбедност да се придвижи кон гласање… поддржувајќи го предлогот на маса – рече Нејт Еванс, портпарол на американската делегација, без да прецизира датум за гласање.

„Членовите на Советот не треба да дозволат оваа можност да помине и мора да зборуваат со еден глас за поддршка на овој договор“, рече Еванс.

САД беа широко критикувани поради блокирањето на неколку нацрт-резолуции на ОН кои повикуваат на прекин на огнот во Газа.

Американскиот претседател Џо Бајден на 31 мај започна нов притисок за договор за прекин на огнот и ослободување заложници.

Според предлогот, Израел ќе се повлече од населените центри во Газа, а Хамас ќе ги ослободи заложниците. Прекинот на огнот ќе трае првично шест недели, а ќе биде продолжен бидејќи преговарачите бараат траен крај на непријателствата.