Фото: Принтскрин

Романските власти одлучија да забранат влез на бродови под руско знаме во романските пристаништа од 17 април, соопшти прес-службата на Романската поморска управа.

На сите бродови регистрирани под руско знаме им е забранет влез во романските пристаништа, вклучувајќи ги и бродовите што го замениле руското знаме со знамето на која било друга земја или ја замениле регистрацијата во Русија со регистрација во која било друга земја по 24 февруари 2022 година.

Исклучок ќе бидат бродовите на кои им е потребна помош и оние кои мора итно да се закотват во пристаништето од безбедносни причини или за да спасат животи.

Покрај тоа, ограничувањата не се однесуваат на бродови кои во ЕУ превезуваат гас, нафта и нафтени деривати, титаниум, алуминиум, бакар, никел, железна руда, одредени хемиски производи, несанкционирани фармацевтски производи, храна, земјоделски производи, ѓубрива, нуклеарно гориво и опрема за нуклеарни електрани, јаглен и други фосилни горива.