Светската здравствена организација (СЗО) денеска соопшти дека ковид-19 останува глобална вонредна состојба, речиси три години откако првпат беше прогласена.

На 30 јануари 2020 година, Комитетот за итни случаи на СЗО прогласи вонредна состојба поради ковид-19. Таквата одлука помага да се забрзаат истражувањата, финансирањето и меѓународните јавно-здравствени мерки за борба против болеста.

Агенцијата на ОН соопшти дека иако случаите во последниве месеци се намалуваат во делови од светот, земјите сè уште треба да бидат внимателни и да настојуваат да се вакцинираат најранливите групи жители.

– Иако јавната перцепција е дека пандемијата заврши во некои делови од светот, таа и понатаму останува јавно-здравствен настан кој продолжува негативно и силно да влијае на здравјето на светската популација – соопшти Комитетот на СЗО.

Се истакнува дека иако бројот на неделни смртни случаи е најмал од почетокот на пандемијата, тој сè уште е висок во споредба со другите вируси.

– Оваа пандемија и претходно нè изненади и многу веројатно е дека тоа може да се повтори – изјави генералниот директор на СЗО, Тедрос Аданом Гебрејесус.