Продолжувањето на руско-украинскиот воен судир во Европа, ескалацијата на тензиите на Блискиот Исток, новото воено жариште со огромен потенцијал во Јемен… сите тие имаат потенцијал конфликтите да се прошират во еден поширок регионален конфликт

Продолжувањето на руско-украинскиот воен судир во Европа, ескалацијата на тензиите на Блискиот Исток, новото воено жариште со огромен потенцијал во Јемен… сите тие имаат потенцијал конфликтите да се прошират во еден поширок регионален конфликт.
Второ, рекордните глобални температури доведуваат до сè поштетни влијанија, кризата со трошоците за живот им го отежнува секојдневниот живот на луѓето низ светот.
Трето, 2024 година се очекува да биде најголемата изборна година во светот досега, со четири милијарди луѓе што ќе гласаат во 60 земји. Дали заканите како што се дезинформации и поларизација ќе земат замав и ќе влијаат на изборните резултати?
Врз основа на годишното истражување на Светскиот економски форум на лидерите низ светот, со визуализацијата во продолжение се прикажани најголемите ризици за 2024 година.


Она што може да се забележи е дека технолошките ризици од дезинформации и негативните исходи од технологиите за вештачка интелигенција, исто така, остануваат доста доминантни. Имено, вештачката интелигенција има потенцијал да биде многу дестабилизирачка за општествата, претставувајќи одредени егзистенцијални ризици поради нејзината улога како „засилувач-катализатор“, што значи дека може да го зголеми ефектот на воените системи на земјата, анализата на податоци и други способности.


1. Екстремните временски услови претставуваат најголем ризик според анкетираните лидери. Глобалните економии се неподготвени за последиците од акутните временски услови: од шокови за прекини во синџирите на системите за храна до големи штети на инфраструктурата. Всушност, некои истражувања покажуваат дека потенцијално неповратните промени на планетата би можеле да се постигнат до 2030-тите доколку температурите продолжат да растат.

2. Дезинформациите се вториот најголем ризик, кој може да ја намали довербата и да ги продлабочи политичките поделби. Исто така, дезинформациите и лажните вести имаат потенцијал да ја поткопаат објективноста на изборите, кои се закажани низ САД, Русија, Индија, Мексико и десетици други земји. Заканата од дезинформации е особено јасна со оглед на напредокот во содржината генерирана од вештачка интелигенција. Севкупно се рангира на прво место во однос на сериозноста на ризикот низ листата.

3. Меѓусебно поврзан со дезинформации е ризикот од општествена поларизација. Во ерата по пандемијата, политичките поделби се влошија, како последица на економските тешкотии и недостигот од економски можности.

4. Дополнително, конфликтот на Блискиот Исток сериозно влијае на егзистенцијата на милиони луѓе, а неодамнешниот напад во Либан отвора прашања за избувнувањето поширока војна.

5. Ескалацијата на меѓудржавните оружени конфликти е рангирана како осми најголем ризик за глобалната економија во 2024 година и петти најтежок.