Заеднички проект на САД, Мексико и Русија

Научниците од националниот истражувачки технолошки институт „МИСиС“, со колеги од САД и Мексико, осмислија нова технологија за производство на економични батерии од искористени медицински маски и пакување за лекови.
Според авторите, технологијата ќе овозможи отпадот, кој тешко се уништува, да се претвори во суровини. Студијата е објавена во „Џрнал оф енерџи сториџ“.
Според институтот, за време на пандемијата на коронавирусот, жителите на планетата користат повеќе од 130 милијарди маски секој ден, кои се претвораат во стотици тони полимерен отпад. За време на согорувањето се испуштаат отровни гасови, па затоа е важно тие да се обработуваат. Руските научници заедно со своите колеги од странство развија нова технологија за добивање економични батерии од искористени маски, каде што како обвивка ќе се користи пакување лекови. Неопходно е да се купи само графен.
Новата технологија резултира со тенки, флексибилни и евтини батерии, кои можат да се користат за еднократна употреба. Тие се супериорни во голем број параметри од потешките, метални традиционални батерии, чие производство е поскапо. Новите батерии, велат авторите на проектот, можат да се користат во домашни уреди, од часовници до осветлување.
„За производство на батерии со суперкондензатор се користи следниов алгоритам: маската прво се дезинфицира со ултразвук, а потоа се потопува во ’мастило‘ од графен што ја импрегнира маската. Потоа материјалот се притиска под притисок, се загрева до 140 степени Целзиусови. Помеѓу двете електроди се поставува облога, исто така направена од маски, со изолациски својства. Се импрегнира со специјален електролит, а потоа се прави заштитна обвивка од амбалажата за лековите“, изјави научникот на институтот „МИСиС“, Анвар Захидов.
Новите батерии, во споредба со традиционалните, имаат големо количество складирана енергија и електричен капацитет. Претходно направени таблети со слична технологија во форма на таблети имаа капацитет од 10 вати на час по килограм, а научниците успеаја да добијат 98 вати на час по килограм.
Научниците се обиделе да користат разни други природни материјали и отпад за да произведат електроди за суперкондензатори. Користеле кокос, лушпи од ориз, а неодамна дури и стари весници, отпад од автомобилски гуми и друго. Сепак, ова секогаш бараше високи температури во специјални печки. Се покажа дека маските се полесни за обработка и поевтини за обработка, а потопувањето во графен е доволно за да се добијат уникатни својства.