фото: ЕПА

Италијанската премиерка Џорџа Мелони на 2 јули ќе сведочи пред судот за случајот што го покрена против двајца мажи обвинети за создавање и објавување лажни порнографски фотографии користејќи го нејзиното лице на интернет, објавија италијанските медиуми.

Мелони, која е оштетена во случајот, бара отштета од 100.000 евра.

– Таа ќе ја донира сумата во фондот на Министерството за внатрешни работи за жени жртви на семејно насилство – изјави нејзината адвокатка Марија Џулија Маронџу.

Во 2020 година, поштенски работници ги идентификуваа таткото и синот кои ги поставиле лажните фотографии на порно-страница со седиште во САД, а податоците биле проследени на еден од нивните мобилни телефони.

Во тоа време Мелони сè уште не беше премиерка, туку претседателка на партијата „Италијански браќа“.

Адвокатката рече дека каква и да е отштетата ќе биде „симболична“. Таа изрази надеж дека одлуката на Мелони да поднесе тужба испраќа порака до жените кои се жртви на такво злоставување да не се плашат да поднесуваат жалби.