Фото: Твитер

Британскиот крал Чарлс Трети во своето прво обраќање во британскиот парламент по неговото стапување на тронот, изјави дека Лондон ќе ја поддржи Украина, ќе работи на зајакнување на НАТО, но и дека одговорните „ќе ги сносат последиците од варварскиот тероризам против народот на Израел“.

Кралот, кој служеше и во Кралската морнарица и во воздухопловните сили, и оддаде почит на својата мајка Елизабета за нејзината служба и посветеност на нацијата, објави „Би-би-си“.

– Моите министри ќе соработуваат тесно со меѓународните партнери за да ја поддржат Украина, да гo зајакнат НАТО сојузот и да ги решат најтешките безбедносни прашања. Во ова влегуваат и последиците од варварските терористички акти извршени врз израелскиот народ, потоа, обезбедувањето хуманитарна помош за Газа и поддршка и стабилност на Блискиот исток – порача британскиот крал Чарлс Трети.