Фото: Фејсбук

Во моментов сме во состојба на вето за членство на Скопје во Европската Унија, бидејќи Бугарите од нашето западно соседство се уште не се внесени во Уставот. Ова го изјави претседателот Румен Радев на брифинг пред новинарите пред вонредниот состанок на Европскиот совет во Брисел.

– Денеска ќе ја претставам загриженоста и проблемите од крајно зголемената агресија и ескалацијата на антибугарската кампања во РСМ, која води до злосторства од омраза. Очекувам категорична институционална реакција од нашите и западните соседи и постапки за разоткривање на сторителите. За жал, во моментов не ја гледам потребната политичка волја – рече Радев.

Тој ги повика колегите на поголема солидарност и ангажираност за прашањата за правата на македонските Бугари. Побарав од ЕС да нареди мониторинг и гаранции за нивната безбедност.

– Антибугарската кампања во Македонија веќе води кон злосторства од омраза – палење и пукање врз бугарски клубови, физичко насилство. Очекувам категорична и институционална реакција од нашите членови во РСМ и итни активности за откривање на сторителите. За жал, во моментов не гледам политичка волја и „постои несовпаѓање меѓу политичките амбиции и поетските определби на РСМ и реалноста во која живеат македонските Бугари. Негирањето на постоењето на овие проблеми само го одложува решението, води кон повеќе злосторства и обиди за неказнивост, а само стимулира злосторства од омраза – рече Радев.