Фото: Аналена Баербок/твитер

Германската министерка за надворешни работи Аналена Бербок пред парламентарните избори во Србија, изрази „огромна загриженост за тенденциите на националистичка пропаганда“ во таа држава, објави на својот сајт весникот Данас.

– Не може да има сиви зони во Европа –  изјави таа за време на прес-конференцијата во Љубљана во врска со претстојните парламентарни избори во Србија на 17 декември, како и за руското влијание во таа земја.

Бербок се осврна на односот на раководството во Белград кон Европската унија и нејзините блиски врски со Русија и нагласи дека „кога зборуваме за проширување, јасно е дека не можете да седите на две столчиња истовремено.“

Според неа, за пристапни преговори Србија “мора да биде придружена со посветеност на мирот, безбедноста и вредностите на Европската Унија.

– Затоа сум крајно загрижен за последните случувања, особено во Србија, во врска со тенденциите на националистичката пропаганда – изјави шефицата на германската дипломатија.

Позицијата на Србија, вели таа, влијае и на понатамошната соработка меѓу таа земја и Европската унија.

Владата на Србија, како што нагласи, мора да ги спроведе препораките на ОБСЕ во однос на демократските институции и човековите права.

Бербок зборуваше на прес конференцијата и за притисокот врз гласачите во Србија и злоупотребата на јавните функции и ресурси од страна на Владата на Србија.

– Затоа е важно внимателно да се следат овие работи кога станува збор за овие избори“ – нагласи Бербок.