Вистинско решение за контрола на движењето на постари лица со Алцхајмерова болест со кое се намалува ризикот од губење

Лицето со Алцхајмерова болест може да замине одеднаш во непознат правец и да се изгуби. Семејствата кои имаат членови со оваа болест, за жал, веќе ја доживеале оваа состојба или ќе ја доживеат барем еднаш. 

Јапонската компанија „Виш Хилс“, барајќи решение за овој проблем, го создаде ГПС-уредот кој може да се вгради во чевлите на оние на кои тоа им е потребно. Со тоа, кога лицето ќе ги облече чевлите и ќе го напушти домот без да кажува никому, со вградениот ГПС-уред ќе може да се следи без разлика колку далеку да се наоѓа.

Обично постарите луѓе кои страдаат од овие заболувања не користат смарт-уреди како часовници и мобилни телефони, па кога ке се најдат во непозната средина без придружба дополнително можат да се вознемират.

Сепак, едно нешто без што не може да се излезат надвор од домот се чевлите. Оваа јапонска компанија го искористи тој факт сместувајќи ГПС-уред во чевлите, овозможувајќи со тоа лесно лоцирање.

Известување е испратено до паметен телефон од овој ГПС-уред до близок роднина што ќе може да го лоцира лицето со болеста со помош на карта. Картата може да се гледа или на паметен телефон или на компјутер.

Штом постарата личност се оддалечи 50 метри, 100 метри или 1640 500 метри надвор од сопствената куќа, уредот ГПС ќе го испрати известувањето. Ова ќе помогне да се лоцира неговата точна локација порано отколку што би можело да биде. Во моментов, овие ГПС чевли се продаваат само во Јапонија и не се ефтини. Тие продаваат за околу 300 долари по пар чевли.

Светската здравствена организација (СЗО) соопшти дека 47,5 милиони луѓе во светот имаат сенилна деменција. Секоја година, има нови случаи на оваа болест кај 7,7 милиони луѓе. Овој вид на податоци е вознемирувачки и другите земји може да се вклучат во користењето на овие корисни уреди.