Германската канцеларка Ангела Меркел вели дека 2021 година носи голема надеж и им се заблагодари на граѓаните за историскиот напор во борбата против епидемијата, пренесува Дојче веле.

– Овие денови и недели – и тука нема што да се разубавува – се тешки времиња за нашата земја. И така ќе остане уште подолго – вели канцеларката Ангела Меркел во своето веројатно последно новогодишно обраќање до граѓаните, кое традиционално се емитува на јавниот сервис последната ноќ од годината.

Канцеларката додава дека за луѓето кои тагуваат за своите најблиски или самите ги чувствуваат последиците од вирусот, тоа е горчливо чувство кога некои непоправливи луѓе го негираат постоењето на вирусот.

„Теориите на заговор не само што се невистинити и опасни, тие се цинични и сурови кон овие луѓе“, рече Меркел во говорот чиј текст претходно беше доставен до медиумите.

Меркел вели дека 2020 година била година во која многумина се надминаа себеси и воопшто не го истакнуваа тоа – како лекари и медицински сестри во болници и домови за стари лица или војници кои помагаат да се надмине пандемијата, продавачи, возачи, поштари, воспитувачи , наставници и полиција.

Почетокот на вакцинацијата, како што вели, е надеж на лицата.

„Тоа се лицата на првите вакцинирани, најстарите и нивните негуватели и негувателки и медицински персонал“, изјави Меркел и додаде дека ќе биде вакцинирана кога ќе дојде нејзиниот ред.

Бидејќи Меркел го објави своето политичко пензионирање одамна по изборите во есента 2021 година, овој нејзин 16. новогодишен говор е веројатно последниот.

„Во последните 15 години, старата година никогаш не била толку тешка за сите нас заедно – и покрај загриженоста и скептицизмот, никогаш не сме погледнале во новата година со толку многу надеж“, изјави германската канцеларка, пренесува ДВ.