Лидерите на Европската Унија одлучија за еден ден да го продолжат самитот на кој се обидуваат да постигнат компромис за буџетот и за фондот за опоравување од кризата предизвикана од пандемијата на коронавирус.

Вчера лидерите на ЕУ во Брисел не успеаја да постигнат договор за пакетот за опоравување на ЕУ, што вклучува седумгодишен заеднички буџет и фонд за обнова од последиците од кризата со ковид-19. За денеска е нов компромисен предлог од претседателот на Европскиот совет, Шарл Мишел. Ако не се постигне договор, лидерите на ЕУ повторно ќе се состанат во Брисел на 27 и 28 јули.

Мишел вчера излезе со нов предлог на самитот на ЕУ – да се префрлат 50 милијарди евра од грантови на заеми од предложениот фонд за обнова на ЕУ. Се очекуваше вкупниот износ на фондот да остане на 750 милијарди евра, но нивото на грантовите да се намали на 450 милијарди евра, од предложените 500 милијарди евра, отстапка којашто во согласност со барањата на т.н. „штедлива четворка“ (Австрија, Данска, Холандија и Шведска).

Мишел понуди и компромис за управувањето со фондот, обидувајќи се да ја убеди Холандија да го потпише договорот. За да ги намали грантовите, Мишел предложи кратења на неколку буџетски програми, вклучително и Хоризонт Европа (намалување од 2 милијарди евра), здравствена програма (намалување од 2,7 милијарди евра) и финансирање на рурален развој – 5 милијарди евра. Покрај тоа, планираното финансирање од 26 милијарди евра за поддршка на солвентноста на компаниите ќе биде укинато.