Ирската Влада соопшти дека на 26 октомври ќе се одржи референдум за укинување на законот со кој се казнува богохулењето.

Бласфемијата (богохулство) во Ирска е забранета согласно член на Уставот и е казниво во таа земја. Тој закон сега се смета за застарен.

Министерот за здравство Сајмон Харис минатата година рече дека законот е „апсурден”.

Референдумот ќе се одржи истиот ден како и претседателските избори.

Во мај, ирскиот народ гласаше за укинување на забраната за абортус. Ирска, земја со силна католичка традиција, пред три години ги легализираше хомосексуалните бракови.