Иран ги критикуваше европските земји потписнички на нуклеарниот договор од 2015 година, бидејќи не успеале да го спасат договорот по повлекувањето на САД минатата година и воведувањето на новите американски санкции за Техеран, извести државната телевизија.

– Досега не видовме практични и очигледни чекори со кои европските земји гаранатираат заштита на интересите на Иран – рече портпаролот на иранското министерство за надворешни работи, Абас Мусави.

Тој нагласи дека Техеран нема да да разговара за никакви прашања кои се надвор од нуклеарниот договор.