Фото: Olympics

Шефот на Националниот олимписки комитет на САД, Сузан Лајонс повика на прием на руски спортисти на Олимпијадата во Париз во 2024 година.

– Можеби е непријатно да се сфати, но исклучувањето на Русите не враќа назад. Нивното враќање е навистина важно за олимпиското движење. САД ја поддржуваат потрагата по можности да се вратат во натпреварувањето спортисти кои тренирале за тоа цел живот, но ние силно се спротивставуваме на нивното враќање под националното знаме додека нивните земји се под санкции, ја цитира Лајонс, РИА Новости повикувајќи се на интервјуто за Волстрит журнал.

Руските спортисти беа суспендирани од сите меѓународни натпреварувања по конфликтот во Украина.