Животни

Сопствениците на домашни миленици знаат колку е макотрпно секојдневното одржување на каучите и теписите во просториите каде што престојуваат животните. Правосмукалката е најдоброто решение, но има и други одлични начини да се ослободите од влакната.
Користете гумена ракавица: За овој совет ви треба само еден предмет за домаќинство што секој веќе го има во кујната, а тоа е гумена ракавица. Земете гумена ракавица, малку навлажнете ја со вода и потоа поминете преку површината на вашиот кауч. Овој трик функционира и со гумена крпа или влажен сунѓер, само погрижете се да триете во различни насоки за да ги соберете сите влакненца и не користете премногу течност за да можат каучот и тепихот да се исушат што е можно побрзо.
Соберете ги со валјак за влакненца: Покрај тоа што лесно ги отстранува влакната од миленичињата од вашата облека, валјакот исто толку добро функционира и на тапациран мебел и теписи. Овој метод е лесен, само треба да поминете со валјакот преку каучот.
Валјаците за влакна имаат тенденција да бидат поефикасни во отстранувањето на влакната од поголемите површини како што се перниците за седење и наслоните на софата поради нивниот поцврст дизајн. Ако немате при рака валјак за влакна, тоа можете да го направите и со селотејп за сличен ефект, но тоа може да го оштети каучот, па бидете внимателни.
Користете стари чорапи: Наместо да ги фрлате старите чорапи, претворете ги во практично средство за чистење. Малку навлажнете спортски чорап, свртете го навнатре и потоа ставете го преку раката, на тој начин можете да соберете влакна од несаканите површини. Спортските чорапи се подобри од обичните бидејќи се подебели.