Медицински совет
Црвениот кромид можеби нема пријатен вкус и мирис за секого, но тој е богат со состојки што можат да ви помогнат во закрепнување од настинка, особено ако се борите со кашлица. Откако ќе помине настинката, понекогаш кашлицата останува присутна и до неколку недели. Иако ова е природен начин на нашето тело да се ослободи од вишокот слуз, можеме да му помогнеме да ја помине оваа здодевна и напорна фаза на закрепнување што е можно побрзо. Природните препарати се најдобри за искашлување, а во аптеките има широк избор, што значи дека дури и лекарите генерално советуваат да користите сирупи направени на база на билки што го поттикнуваат искашлувањето.
Еден начин телото да се бори против кашлањето е да пие течности, особено чаеви. Бидејќи црвениот кромид е богат со есенцијални масла што помагаат во растворањето на слузта и искашлувањето, можете да приготвите и чај од овој зеленчук. Освен тоа, црвениот кромид има антибактериско дејство, но и ги смирува бронхиите. Сепак, при приготвување чај, добро е да се користи кората од кромидот бидејќи содржи многу повеќе лековити соединенија од белиот дел, а особено е богата со флавоноиди, витамин Ц и минерали што помагаат во зајакнувањето на имунитетот, што ќе придонесе за побрзо закрепнување.
За чај од кромид ќе ви требаат две средни црвени главици кромид, еден литар вода и десет грама кафеав шеќер, што помага да се омекнат вкусот и мирисот на овој чај. Измијте го кромидот заедно со кората и ставете го да се вари во литар вода со шеќер. Кога ќе зоврие, варете уште 15 минути, па процедете, а кога ќе се олади (не целосно) додадете една лажица мед. Пијте го чајот млак, голтка по голтка.