Автор: Д-р Аделина Далипи
Фолната киселина е една од најважните хранливи материи за растот и развојот на бебињата.
Добрата исхрана е важна за време на бременоста, затоа идните мајки треба да се трудат да се хранат со храна богата со овошје, зеленчук, цели зрна и протеини без маснотии.
Фолната киселина , односно овој витамин Б, кој е познат и како фолати во форма на храна, е критичен кога станува збор за раст на здраво дете.
Еве повеќе за фолната киселина, вклучително и тоа, како фолната киселина помага за време на бременоста, колку треба да земате и која храна има најмногу нутритивна вредност.
Што е фолна киселина и што прави?
Фолната киселина е синтетска верзија на фолати, витамин Б (конкретно витамин Б9) кој се наоѓа во некои овошја, зеленчук и јаткасти плодови.
Фолната киселина се наоѓа во витамини и збогатена храна како леб, тестенини и житарки. Оваа хранлива материја му помага на телото да се разгради, користи и создава нови протеини, градежни блокови на нашите клетки. Исто така, игра улога во создавањето на ДНК и формирањето на црвените крвни зрнца.
Зошто фолната киселина е толку важна во бременоста?
Во првите недели од бременоста, фолната киселина помагаво развојот на ембрионалната неврална туба, претходник на мозокот и ‘рбетниот мозок на вашето бебе, да се затвори правилно. Исто така, помага во формирањето на срцето и циркулаторниот систем на бебето и помага да се намали можноста вашето бебе да има одредени вродени дефекти.
Бидејќи фолната киселина е растворлива во вода, вашето тело не е во состојба да складира вишок. Наместо тоа, таа се елиминира низ урината, па затоа треба редовно да внесувате доволно фолна киселина во вашата исхрана за да избегнете недостаток кога сте бремени. Бидејќи повеќето вродени дефекти се развиваат во првите неколку недели од бременоста, особено е важно да се внесува доволно фолна киселина што е можно порано. Кои се придобивките од фолната киселина?
Придобивките од фолната киселина се огромни, а многу студии покажаа дека кога оваа хранлива материја се започнува во месеците пред бременоста, има значителни здравствени придобивки за жените и нивните бебиња. Тие вклучуваат намалување на ризикот од:
* Спонтан абортус. Истражувањата покажаа дека некои жени имаат проблем да забременат или да останат бремени поради недостаток на фолна киселина.
* Дефекти на невралната туба. Три вродени дефекти кои се поврзани со недоволна фолна киселина се спина бифида, малформација на ‘рбетот, аненцефалија, вид на оштетување на мозокот и, поретко, Chiari малформација, што предизвикува мозочното ткиво да излегува во ‘рбетниот канал.
* Вродени срцеви мани. Овие состојби, кои погодуваат 40.000 бебиња годишно, може да вклучуваат дупка во ѕидот на срцето, валвули кои се премногу тесни или крвни садови кои се неправилно формирани.
* Гестациски дијабетес. Овој тип на гестациски дијабетес понекогаш може да се третира со промени во исхраната, вежбање и внимателно следење.
* Предвремено породување. Исхраната богата со фолна киселина може да помогне да се спречи раѓањето пред 37-та недела.
* Расцеп на усна и непце. Фолната киселина може да помогне да се спречи овој дефект на устата во кој усната има отвор во неа и не се формира правилно.
Колку фолна киселина ви е потребна за време на бременоста?
Експертите од Американскиот колеџ за акушери и гинеколози (ACOG), Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) и Работната група за превентивни услуги на САД (USPSTF) препорачуваат сите жени кои сакаат да забременат или кои активно планираат да забременат, да консумираат најмалку 0,4 до 0,8 mg дневно додаток на фолна киселина.
Имајте на ум дека суплементацијата на фолна киселина пред зачнување може да биде уште поважна од пренаталната суплементација на фолна киселина, затоа не заборавајте да разговарате за вашите нутритивни потреби со вашиот гинеколог пред да почнете да се обидувате да забремените. Идеално, дневната доза на трудницата треба да биде 600 mcg од сите извори, вклучувајќи храна и пренатални витамини.
Кога треба да започнете да земате пренатален витамин со фолна киселина?
Дури и ако не планирате веднаш да забремените, не чекајте да почнете да земате пренатален витамин кој содржи фолна киселина. Бидејќи околу половина од сите бремености во САД. се непланирани, паметно е да ја земете оваа важна хранлива материја сега во случај одеднаш да сфатите дека сте зачнале.
А некои големи вродени дефекти поврзани со мозокот и ‘рбетот може да се појават во првите неколку недели од бременоста, што е често пред повеќето жени да знаат дека се трудни.
Која е најдобрата храна со фолна киселина?
Вашиот дневен пренатален витамин е како резервен план за исхрана за време на бременоста – и тој е особено корисен во деновите кога се чувствувате премногу болни за да јадете. Сепак, витаминот или додатокот не можат да ја заменат здравата исхрана. Од витално значење е да јадете многу храна богата со фолати, бидејќи тие се исто така полни со многу други важни хранливи материи, како влакна, калциум, витамин А и витамин Ц.
И ако доите, експертите препорачуваат да земате основен дневен женски мултивитамин кој содржи 100 проценти од препорачаната дневна вредност на сите хранливи материи, вклучувајќи ја и фолната киселина.
Некои од најдобрите извори на храна на фолати што треба да ги вклучите во вашата исхрана вклучуваат:
* Темно лиснато зеленило: 263 mcg во 1 чаша варен спанаќ
* Авокадо: 120 mcg во 1 чаша исечено
* Мешунки: 250 до 350 mcg во 1 чаша грав или леќа
* Брокула: 168 mcg во 1 чаша исецкана и варена
* Аспарагус: 268 mcg во 1 чаша
* Цвекло: 136 mcg во 1 чаша
* Портокал: 35 mcg во 3/4 чаша
* Храна збогатена со фолна киселина, вклучувајќи житарки, леб, тестенини и ориз