Анонимниот британски уличен уметник Бенкси создаде 50 дела за продажба, а приходите ќе бидат наменети за хуманитарна организација за помош на Украина.
– Направив 50 од овие отпечатоци од екранот, а целиот приход ќе оди кај нашите пријатели во Украина – напиша Бенкси покрај фотографијата од едно од новите дела објавени на социјалната мрежа Инстаграм.
Бенкси, кој по муралот на гимнастичарот на фасадата на украинската зграда уништена од руското бомбардирање во ноември предизвика шпекулации дека е активен во Украина, сега објави проект на Инстаграм, кој го подготвува со фондацијата „Легаси оф вор“. Фондацијата ќе одвои 5.000 фунти од секој продаден отпечаток на екранот за купување возила за евакуација на Украинците од земјата и за загревање на оние што остануваат во својата татковина и се соочуваат со суровата зима.
Отпечатоците од екранот се потпишани и нумерирани, а на картонската кутија има бел глушец со канџи. Фондацијата објасни дека секое дело е уникатно затоа што Бенкси користел машина за сечење пица во процесот на создавање на секој отпечаток на екранот за да го постигне ефектот на гребење.
Во изјавата на веб-страницата на фондацијата, Бенкси напиша дека во Украина се сретнал со членови на организација „која нудела медицинска помош, греалки, вода и љубезен поглед на многу очајните луѓе во бомбардирана зграда“.
– Ми позајмија и едно од нивните амбулантни возила, што се покажа многу корисно кога една од гневните стари дами сфати дека сликам околу нејзината зграда и повика полиција. Мислам дека ќе треба да соберам доволно пари за барем да ги заменам регистарските таблички на таа брза помош – се пошегува Бенкси.
И покрај неговата светска слава, Бенкси ја задржа анонимноста до денес. Неговите дела се карактеризираат со критички коментар на современата ера. Уметникот се прослави со графитите на улиците на англискиот град Бристол кон крајот на 1990-тите години, а во изминатите децении неговата уметност се појавува на различни места во светот, особено во Украина во последните неколку месеци.