Сè на сè, новата сезона ја исполни својата главна цел, а тоа е да ѝ донесе на публиката топла романтична приказна, а оние што сакаат да гледаат како луѓето се заљубуваат и се сакаат и покрај очекувањата на многу воздржаното и круто општество, сигурно ќе има во што да уживаат.

Бидејќи првата сезона на хит-серијата „Бриџертон“ на „Нетфликс“ во 2020 година ги надмина сите очекувања и рекорди на гледаност, беше само прашање на време кога конечно ќе уживаме во новите семејно-љубовни врски на главните протагонисти на оваа возбудлива приказна. Сега, кога втората сезона е зад нас, вистинско време е да се навратиме на најзначајните моменти од неодамна прикажаните осум нови епизоди.
Овој пат во фокусот на приказната е најстариот син на семејството Бриџертон, Антони (Џонатан Бејли), кој на задоволство на многу дами и, уште повеќе, на нивните амбициозни мајки, кои сакаат добар зет, одлучува да стапи во брак. Сепак, за разлика од романсата што се случи меѓу неговата сестра Дафне (Фиби Диневор) и нејзиниот сопруг Сајмон, војводата од Хестингс (Реге-Жан Пејџ) во првата сезона, на виконтот Бриџертон му е многу потешко да најде љубов во согласност со желбите на неговото срце, имајќи ја предвид долгата листа на критериуми што треба да ги исполнува неговата идна сопруга. Но сето тоа се менува кога семејството Шарма ќе излезе на сцената, благодарение на покровителството лично од леди Данбери (Аџоа Андо).

Една од најголемите теми на втората сезона на „Бриџертон“ не е ни за романса, туку за концептот на семејството и должноста во сите нејзини форми. Брзо станува очигледно зошто серијата се развива во оваа насока, имајќи ја предвид одговорноста на која се обврзале двата главни лика што се во центарот на заплетот. Антони, кој бил сведок на неочекуваната смрт на неговиот татко, патријархот Едмунд Бриџертон (Руперт Еванс) на млада возраст, неочекувано станува глава на семејството и оттогаш се обидува да ја задржи таа улога и да ја оправда довербата најдобро што може, иако тоа значи жртвување на сопственото задоволство.

Од друга страна, Кејт Шарма (Симон Ешли) се појавува во друштвото заедно со своето семејство само за да ѝ ги обезбеди на својата помлада сестра Едвина (Чаритра Чандран) најдобрите додворувачи за брак. На прв поглед, виконтот Бриџертон изгледа како идеален кандидат за неа, а Едвина е видно фасцинирана од него, но Кејт не е веднаш импресионирана, дури и ако е очигледно дека непријателството што го покажува кон Антони само ги маскира нејзината растечка привлечност и чувства кон него.
Меѓутоа, нивната љубовна приказна не е единствената што се случува во текот на оваа сезона. Покрај главниот љубовен триаголник, има и многу споредни заплети резервирани за остатокот од семејството Бриџертон, како и за членовите на нивниот најтесен круг. Покрај тоа, улогата околу идентитетот на мистериозната нараторка се зголеми од првата сезона, што значи дека вистинската писателка, Пенелопе Федерингтон (Никола Колан), мора уште повеќе да работи за да избегне откривање, што понекогаш значи пишување и поинтимни детали, кои би можеле да се покажат како многу штетни и опасни за луѓето за кои се грижи.

Секако, тоа е само дел од она што авторите успеаја да го спакуваат во новите осум епизоди, што има свои предности, но и недостатоци. Големиот актерски ансамбл носи голем број можности за развивање на централната тема во различни правци, што, секако, придонесува за динамиката на дејството, но, од друга страна, го одвлекува вниманието од важните приказни и врски што заслужуваат поголемо внимание и емоционална тежина, како што е врската помеѓу Антони и Кејт.
Оние што се подобро запознаени со оригиналниот материјал, односно романот „Виконтот што ме сакаше“ од писателката Џулија Квин – вториот дел од серијата што го инспирира создавањето на оваа серија, може да забележат некои значајни промени во заплетот. На крајот на краиштата, се чини дека оваа сезона на „Бриџертон“, која има малку побавен ритам и доста разводенет наратив, првенствено настојува да ги постави темелите за понатамошниот развој, бидејќи серијата е веќе обновена со трета и четврта сезона на „Нетфликс“.

Сè на сè, новата сезона ја исполни својата главна цел, а тоа е да ѝ донесе на публиката топла романтична приказна, а оние што сакаат да гледаат како луѓето се заљубуваат и се сакаат и покрај очекувањата на многу воздржаното и круто општество, со интересна музика во заднината, која се состои од одлични инструментални аранжмани на современи поп-песни, сигурно ќе има во што да уживаат.