Портпаролот на кинеската амбасада во Скопје зборува за изјавите на американскиот политичар во врска со Кина

За време на посетата на Северна Македонија, Џејмс П. Рубин, специјален пратеник и координатор на центарот за глобален ангажман на Стејт департментот на САД, ја нападна Кина со лажно тврдење дека Кина шири дезинформации на Западен Балкан. Кина цврсто се противи на ова. А всушност, САД се најголемиот дистрибутер на дезинформации.
Минатиот декември, неколку американски медиуми, вклучувајќи го и „Њујорк пост“, открија случаи за тоа како американското министерство за одбрана и ФБИ се мешале во платформите на социјалните медиуми за да шират дезинформации и да манипулираат со домашното и меѓународното јавно мислење. Медиумите открија дека одделот на американското министерство за одбрана отворил голем број лажни сметки и побарале од Твитер да стави на бела листа група сметки за да го обликува јавното мислење, да води измамничка пропаганда, постојано да се меша со јавната перцепција на Блискиот Исток и да ги обелодени нелегалните воени активности на САД и нивните сојузници во регионот. Извештаите исто така открија дека, во пресрет на пандемијата, американската влада вршела притисок на Твитер да ги потисне, па дури и да ги затвори корисничките сметки што се во спротивност со официјалната позиција на американската влада за вакцинација и други прашања.
САД секогаш тврдат дека се шампиони на слободата на печатот. Сепак, како што беше сведок светот, американските политичари ги претворија социјалните медиуми, кои треба да бидат платформа за споделување и пристап до информации, во алатка за пропагирање дезинформации и манипулирање со меѓународното јавно мислење и оружје за САД да стигматизираат и демонизираат други земји.
Од операцијата Mockingbird, која поткупувала и манипулирала новинарски медиуми за пропагандни цели во ерата на Студената војна, до шишенце со бел прав и изведена видеоснимка од „белите шлемови“ цитирани како доказ за водење војни во Ирак и Сирија на почетокот на овој век, фактите покажуваат постојано докажано дека САД се примарен пропагатор на дезинформации и носител на двојни стандарди за слободата на печатот. Владата на САД е навикната да покажува со прст и да дава лажни изјави за други земји, но секогаш заборава добро да се погледне во огледало и да размислува за сопствените недостатоци.
Ги повикуваме релевантните американски политичари да престанат да шират дезинформации и политички вируси, да престанат да ја оцрнуваат и клеветат Кина и да престанат да ги нарушуваат пријателските односи меѓу Кина и земјите од Западен Балкан, вклучително и Северна Македонија. Ние веруваме дека луѓето во Северна Македонија можат да го разликуваат доброто од погрешното, да не веруваат во гласините поврзани со Кина и да го чуваат длабокото пријателство меѓу нашите две земји.