Фото: Илустрација/Пиксабеј

Тиаминот, познат и како витамин Б1, му помага на телото да ја претвори храната во енергија. Го има во живината, гравот, збогатениот леб и многу повеќе. Се наоѓа и во мултивитамините или како индивидуален додаток. Тиаминот е суштинска хранлива материја која им е потребна на сите ткива на телото за правилно функционирање.
Интересен факт за витамин Б или тиаминот. Првиот витамин Б што го открија научниците, затоа неговото име го носи бројот 1. Како и другите Б витамини, тиаминот е растворлив во вода и му помага на телото да ја претвори храната во енергија.

Каде е застапен?
1. Разновидна храна
2. Индивидуални суплементи
3. Мултивитамини

Зошто е важен, како да го зголемите внесот и знаци на недостаток на тиамин.

Што прави витамин Б1 (тиамин)?
Тиамин помага во поддршка на многу функции во телото, вклучувајќи го и нервниот систем, срцето и мозокот. Тиаминот е важен за производство на аденозин трифосфат (ATP). Ова е молекула која транспортира енергија во клетките. Поддржува многу функции во телото, вклучувајќи ги и мускулните контракции и движењето на сигналите од мозокот.

Како да препознаете дефицит на тиамин?
Недостатокот на тиамин може да влијае на многу различни функции на вашето тело и може да предизвика:
• Мускулна слабост
• Губење на тежина
• Конфузија
• Краткорочно губење на меморијата

Недостатокот на тиамин може да доведе и до два големи здравствени проблеми: бери-бери и синдром Верник-Корсаков.

Фактори на ризик од недостиг
Додека дефицитот на тиамин е редок кај здрави возрасни лица, тој е почест кај луѓе кои живеат со одредени медицински состојби. Тоа е затоа што одредени состојби или третмани може да влијаат на нивото на тиамин во телото, вклучувајќи: Кронова болест, анорексија, нарушување на употребата на алкохол, ХИВ и СИДА, дијализа, диуретици на јамка, како што се дигоксин и фенитоин
Во која храна има тиамин? Повеќето луѓе можат да го добијат целиот тиамин што им е потребен од храната. Нема реални фактори на ризик поврзани со потрошувачката на тиамин.

Тиамин може да се најде во: свинско месо, живина, грашок , ореви, сушен грав, соја, житарки од цело зрно, леќата, мешунките, леб, ориз, квасец.
Многу производи од цело зрно се збогатени со тиамин, како што се: житарки, леб, оризот, тестенини
Иако нема докази за каква било штета од консумирањето тиамин, секогаш е добра идеја да разговарате со здравствен работник пред да додадете додатоци во вашата исхрана, особено ако земате лекови или имате основна здравствена загриженост.
Придобивките од суплементација на тиамин
Во некои случаи, лекарот може да препорача додавање на тиамински додатоци во вашата исхрана, или преку употреба на мултивитамин кој содржи тиамин или како самостоен додаток.
Покрај помагањето во справувањето со дефицитот на тиамин, може да се препорачаат суплементи на тиамин за да помогнат во управувањето или намалувањето на ризикот од некои здравствени состојби, како што се Алцхајмерова болест или катаракта.
Додатоците на тиамин исто така се користат за лекување на луѓе кои поминуваат низ процесот на откажување од алкохол.
За да се одржи рамнотежа на витамините Б во вашиот систем, често се препорачува суплементација со витамини од Б комплексот наместо индивидуални Б додатоци за здрави возрасни лица.

Дозирање и како да земате суплементација
Препорачаната дневна доза доверлив извор на тиамин е 1,2 мг за мажи и 1,1 мг за жени на возраст над 18 години. Дозирањето треба да го одреди докторот според потребите на пациентот.

Најчесто поставувани прашања
Дали е во ред да се зема тиамин дневно?
За повеќето луѓе, треба да биде безбедно да земаат тиамин дневно. Нема докази дека прекумерната количина на тиамин предизвикува какви било негативни ефекти врз телото и не постои утврдена горна граница за количеството на тиамин што едно лице може да го зема дневно. Сепак, секогаш е најдобро да се следат препораките на лекарот кога земате суплементи.

Автор: Д-р Весна Атанасовска, ПЗУ Медико Марија – Бутел