Фото: ЦУК

Повторно активиран пожарот меѓу охридските села Вапила и Сирула, соопшти вечерва Центарот за управување со кризи.

Според информацијата, пожарот се активирал околу 19 часот, но нема опасност по населението.

– Пределот е карпест со ниска вегетација, но нема сериозна опасност за луѓе и материјални добра, теренот е непристапен. На лице место се присутни претставници од ДСЗ и вработени од јавното претпријатие Национални шуми, кои моментално вршат обиколки и проценка на состојбата, стои во информацијата на ЦУК.

Претходно ЦУК излезе со информација дека пожарот е целосно изгаснат.

Според јавното претпријатие Национални шуми, зафатена е поголема површина нискостеблеста дабова шума, а направената штета дополнително ќе ја проценуваат.