Фото: З.А.

Со положување на свежо цвеќе пред споменикот на Јордан Пиперката во село Велмевци од страна на градоначалникот и претставници на општина Демир Хисар, беше одбележана 119 годишнината од смртта на величајниот војвода.

Општинската делегација покрај во село Велмевци положи и свежо цвеќе во дворот на основното училиште „Браќа Миладиновци“ во село Жван,каде се наоѓа спомен обележје на Пиперката.

Фото: З.А.

Откако делегацијата положи свежо цвеќе пред споменикот на Церешна, пред присутните се обрати градоначалникот на општина Демир Хисар, Никола Најдоски.

-Со должна почит и длабок пиетет ја одбележуваме годишнината од смртта на Јордан Пиперката учесник на македонското револуционерно движење, член и војвода на македонската револуционерна организација, кој бил запаметен од народот за кој се борел и го жртвувал својот живот. Му оддаваме почит на славниот војвода за неговиот херојски подвиг и се поклонуваме на неговата голема жртва за национална кауза. Вечна му слава – истакна градоначалникот Најдоски, на денешното чевствување пред споменикот во Велмевци.

Фото: З.А.

Поради проблеми со патот делегацијата од општина Демир Хисар не успеа да положи свежо цвеќе и пред спомен плочата поставена на куќата Кула во село Брезово.

З.А.