Илустрација/Фото: Пекселс

Скопското обвинителство поведе постапка против 25-годишник од Скопје поради насилство кон сопругата. Осомничениот, завчера, алкохолизиран дошол пред влез на зграда на улицата Пушкинова во Кисела Вода и со висок тон се обратил кон оштетената со која се во бракоразводна постапка, соопшти обвинителството.

Пред нивната заедничка двегодишна ќерка грубо ја навредувал жената, а потоа и физички ја нападнал, ја влечел за косата, ја изгребал, ја гризнал и ја зграбил за вратот. На оштетената ѝ нанел видливи повреди и продолжил да ѝ се заканува одземајќи ѝ го телефонот. Жртвата успеала да се оттргне и да избега од местото засолнувајќи се во зградата отспротива додека случајна минувачка не повикала полиција, велат од обвинителството.

Исто така, осомничениот, со судска одлука од Основен граѓански суд Скопје, имал изречена привремена мерка за заштита од семејно насилство кон неговата сопруга – забрана да се заканува дека ќе стори семејно насилство врз оштетената, забрана да ја малтретира, телефонира, вознемирува, контактира или на друг начин директно или индиректно да комуницира со оштетената, забрана да ѝ се приближи на растојание помало од 100 метри од нејзиното живеалиште, работното место или определено место што го посетува жртвата. Иако и претходно од надлежните институции му било укажано на ваквите забрани, тој не ги почитувал и ги прекршувал за што оштетената во неколку наврати пријавувала во полиција.

Особено имајќи предвид дека осомничениот во континуитет претходно физички и психички ја малтретирал оштетената, јавниот обвинител оцени дека постојат околности што го оправдуваат стравот дека тој ќе го повтори кривичното дело или ќе го изврши кривичното дело со кое се заканува. Со такво образложение обвинителот до Основниот кривичен суд Скопје достави предлог за определување мерка притвор за осомниченото лице.​