Фото: Маја Јаневска-Илиева

Евроамбасадорот Дејвид Гир денеска порача дека загрижува слабата имплементација на препораките на Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК). Тој потенцираше дека сите препораки на ДКСК како и на Државниот ревизор не се тајни, туку се јавно достапни и граѓаните очекуваат истите да бидат доследно имплементирани.

-Работата на ДКСК е од огромна важност затоа што покажа загриженост и покрена прашања кои ги тангираат и граѓаните и институциите. Вистина е дека сите тие препораки кои што произлегуваат од ДКСК, а се неимплементирани е загрижувачки за сите нас – изјави Гир за време на донацијата на амбулантни возила на скопската Итна помош, во одговор на новинарско прашање.

Тој подвлече дека низ текот на годините опаѓа процентот на имплементацијата на препораките кои произлегуваат од ДКСК.

-Ако ги разгледате сите препораки кои произлегуваат од ДКСК, како и процентот на нивна имплементација низ текот на годините, ќе забележите дека од 20 отсто паѓаат на 10 отсто, па се до неодамна на 14 отсто. Тоа навистина е многу разочарувачки и со право граѓаните очекуваат да има висока имплементација на нивните препораки. Сите препораки кои што произлегуваат од извештајот на Државниот ревизор и на ДКСК не се тајни. Тие се јавно достапни и ние но и граѓаните очекуваат да бидат доследно имплементирани- додаде Гир.