Илустрација / Фото: Пиксабеј

Истоштеност, расеаност и едноставно да се функционира во некое расположение како „преживување“ за да може да се заврши уште една работна задача. Телото често дава сигнали дека нешто недостига, дека нешто е нарушено, но брзото темпо на живеење кое повторно ни го освои секојдневието, едноставно е добар изговор да не послушаме. Состојби на постоење кои на пример матичниот доктор не би ги игнорирал. И кога преморени и расеани ќе посетите доктор, тој се грижи и претпочита да го освежи пациентот со една болна инекција од неколку Б витамини, како на пример Ниацин (Б3), Пантотенска киселина (Б5), витамин Б1 (Тиамин), Битамин Б6 (Пиридоксин) и витамин Б12 (кобаламин). Овие комбинации се достапни и во аптеките и суплементите може да се набават без рецепт.

Добро избалансираната исхрана е еден од начините како да ги внесете овие витамини, бидејќи телото, иако му се неопходни, само не ги произведува. Но, при подолгото готвење на храната, брзата храна или консумацијата на алкохол се намалуваат и можностите телото да ги добие витамините кои се многу важни за метаболичките процеси. А, спојот на овие витамини, кои може да се внесат и во форма на таблетки, обезбедува поддршка на нервниот систем, но и на имунитетот, како и на општата енергетска состојба на телото.

 

Докторите ги препорачуваат кога пациентот се жали на слабост, главоболки или вртоглавици, а и кога имунитетот е нарушен. Всушност, подолготраен или постојан недостаток на Б комплекс може да доведе и до анемија, мускулна слабост, интестинални проблеми, оштетување на нервите, нарушување на видот и други состојби.
Оваа група на витамини се растворливи во вода и затоа откако ќе земат учество во различни метаболички процеси, вишокот витамини од телото се исфрла со течностите.

Комплексот Б витамини на Галеника, што на пазарот е присутен од 1955 година, е оптимална комбинација зад која стојат 68 години искуство, доверба и пред сẻ, докажан квалитет.

Секој од Б витамините кои се вклучени во комплексот имаат различна улога во телото.

Б1 или тиамин е есенцијален микронутриент што не се создава во телото, и како и останатите Б витамини му помага на телото да создаде енергија, а влијае и врз работата на нервниот систем, срцето и другите мускули.
Б2 или рибофлавин исто така помага во разградувањето на протеините, мастите и јаглехидратите и игра витална улога во снабдувањето на телото со енергија. Рибофлавин делува како антиоксиданс во телото.
Б3 или ниацин е добар за нервниот систем, циркулацијата на крвта и го намалува нивото на лош холестерол. Исто така помага и во одржувањето на здрава кожа.
Б5 или пантотенска киселина е значаен за одржување на здрава кожа, влијае врз работата на нервниот систем и помага при стрес.
Б6 или пиридоксин помага при разградувањето на протеините и го одржува здравјето на нервниот систем.
Б12 или кобаламин влијае на апетитот и помага во превенцијата од анемија.

Сите Б витамини имаат единствена улога, но најчесто работат заедно, а честопати го занемаруваме нивното значење за правилен развој и процеси во телото.

(Комерцијална објава)