Фото: Маја Јаневска-Илиева

Мигрантите со себе носат сида, сифилис и болести што не знаеме да ги лекуваме

„Неверојатно е што сѐ мораат да прават чешките доктори во германските клиники“, раскажува таа, додавајќи дека муслиманските и африканските мигранти се застрашувачки тешки луѓе, со кои не е лесно да се работи. По лекувањето мигранти, оваа чешка докторка изрази очајна желба за одење во пензија, зашто, како што вели таа, ваквата состојба не се издржува.

Во писмото што во скратена форма беше прочитано на чешката телевизија, жената што ја нарекоа „свиркачот од мигрантската криза“ предупреди за стравотниот хаос низ болниците. „Многу од мигрантите што доаѓаат во Европа со себе носат, освен сида и сифилис, уште еден куп други егзотични болести, со кои ние не знаеме да работиме. Не знаеме да ги лекуваме тие болести“, предупредува таа.

– Имавме состанок тука, во минхенската болница, бидејќи ситуацијата едноставно е неиздржлива. Многумина од муслиманите одбиваат да бидат лекувани од жени, а ние жените одбиваме да одиме кај нив, особено кај оние од Африка. Односот меѓу болничкиот персонал и мигрантите постојано се влошува, а од неодамна мигрантите низ болниците одат во придружба на полицајци со кучиња, па, така, може да ви стане јасно како стојат работите тука – раскажува докторката.

„Многу мигранти имаат сида, сифилис и други егзотични болести, со кои ние во Европа никогаш не сме имале работа, а ако случајно добијат лек на рецепт што мора да се плати, веднаш доаѓа до викање, кршење и физичко насилство, особено ако станува збор за медикаменти за деца“, се наведува во писмото.

– Тие ќе го остават детето во амбулантата и само ќе кажат: „Тука лекувањето за деца е бесплатно“. Ако не им се даде лекот, тие се подготвени и да убијат. Токму затоа полицијата, освен азилите, сега ги надгледува и поголемите болници. За ова е забрането да се зборува и пишува, но тие луѓе се животни. Во моментов, бројот на невработени во Германија изнесува 2,2 милиони. Но сега таа бројка ќе нарасне на најмалку 3,2 милиони – укажува таа.

„Поголемиот дел од тие луѓе се целосно неспособни. Некои од нив немаат никакво образование. Нивните жени воопшто не работат. Според мојата процена, една од десет жени е бремена. Стотици илјади од нив со себе донесоа мали деца и бебиња, многу од нив се премногу слаби и изгладнети. Ако продолжи ваквата состојба, се враќам дома, па макар да заминам и во предвремена пензија. Тука не би работела повеќе ни за двојно повисока плата. Премногу се непријатни кон жените“, се додава во писмото.

– Дури и нашиот водител на смена изјави дека му е многу жал кога гледа низ што сѐ поминува хигиеничарката, која со години работи во болницата за 800 евра месечно. Сега таа секојдневно се соочува со млади луѓе што ѝ се наметнуваат, ја вознемируваат сексуално, ѝ се закануваат, а кога ќе ги одбие, стануваат агресивни сѐ до доаѓањето на полицајците. Досега болничкиот персонал некако успева да избегне зараза или силување, но тоа е само благодарение на присуството на голем број полицајци во близината на Рајна. Не сакам ни да помислам што би се случило да ги немаше. А што се однесува до заразите, во прашање е само денот кога тие ќе се прошират низ Европа – предупредува докторката.

Таа додава дека пред неколку недели, мигрантите ги нападнале со ножеви лекарите во една болница во близината на Рајна, но сите молчат за тоа. Имено, тие три месеци влечкале осуммесечно бебе речиси низ половина Европа. За жал, детето починало и покрај тоа што добило медицинска нега во една од најдобрите детски болници во Германија. И тогаш тие раниле со ножеви лекар и две медицински сестри. Лекарот е опериран, а двете сестри се наоѓаат на интензивна нега, не се знае дали ќе преживеат. Никој не бил казнет за ова злосторство. Сите биле пуштени, под изговор дека имало културолошки разлики?!

– На локалните медиуми им е забрането да пишуваат за ваквите инциденти, кои тука се секојдневни. Тие својата урина, заразена со сифилис или со сида им ја фрлаат буквално врз глава на сестрите и – никому ништо. Никој не е процесиран или уапсен. Што би се случило да беше обратното? Некој до смрт да избодеше мигрант или да фрлавме заразена урина по луѓето? Ако ништо друго, барем ќе бевме изведени пред лицето на правдата, а на мигрантите ништо не им се случува. Тие смеат сѐ, да убиваат, да колат, никој не им прави ништо. Никој не им кажува дека тоа е погрешно. Вие не разбирате дека тие луѓе имаат испрани мозоци, страшни се, воопшто не се хумани и не прифаќаат ништо освен законите на Алах или на Мухамед – алармира таа.

„Замислете дека на работното место мора постојано да бидете опкружени со полицајци и со полициски кучиња, плашејќи се за сопствениот живот, па ќе ви стане појасно за какви луѓе станува збор. Само, нејасно е зошто ним им е дозволено сѐ. Тоа ме упатува на помислата дека некој друг има малку поголем план од оној што ние можеме да си го замислиме“, изјави шокираната докторка, која работи со мигранти од почетокот на кризава и сега со сите сили сака да избега поради страв за сопствениот живот, кој, како што самата вели, „секојдневно го става на коцка“.