Фото: Игор Бансколиев

Во изминатите 24 часа во ковид-центрите во болниците во земјата е пријавено дека се лекуваат вкупно 927 пациенти позитивни и суспектни на коронавирусот. По извештаите на болниците што пристигнуваат во Министерството за здравство на дневна основа, во болницата во Битола се хоспитализирани 89 пациенти позитивни и суспектни на ковид-19. Во болницата во Штип се хоспитализирани 60 пациенти. На инфективното одделение во Тетово има 39 пациенти, во Велес се лекуваат 76 болни, а во Куманово 156 пациенти позитивни и суспектни на ковид-19. Во ковид-центарот во Охрид се хоспитализирани 103 пациенти, во Прилеп – 126, во ковид-центарот во Гостивар – 36, а во Струга – 13 болни. Во болницата во Струмица се хоспитализирани 85 пациенти, во Кочани – 37, во Кичево – 23, во Кавадарци – 65, а во Гевгелија – 19 лица позитивни и суспектни на коронавирусот. Имајте предвид дека бројките се менуваат од час на час според направените приеми и исписи на пациенти.

Вкупната бројка на пациенти позитивни и суспектни на коронавирусот што се лекуваат на инфективните оддели во главниот град и во болниците во земјата е 1.581 и има околу 260 празни болнички кревети во ковид-центрите. Во тек на денот се прават и исписи на оздравени пациенти, со што ќе се ослободат дополнителни легла.

Во изминатите 24 часа во ковид-центрите во Скопје се хоспитализрани 77 нови пациенти поради компликации од коронавирусот. Вкупно 654 лица сомнителни и потврдени на ковид-19 се лекуваат на инфективните оддели во главниот град. Во изминатите 24 часа дома се пуштени 75 оздравени пациенти.

Инаку, сите одделенија на клиничките болници располагаат со болнички места до кои има довод на кислород. Министерството има увид во состојбата со капацитети и доколку има потреба, одделенијата ќе бидат дополнително проширени.