Во Бергамо, близу Милано, властите не постигнуваат да ги погребаат мртвите, крематориумите работат без престан, а мртовечки сандаци поставени во ред чекаат да се изврши опело во црквите, бидејќи мртовечниците во локалните болници се преполни со тела.

Медиумите јавуваат дека бројот на жртвите не може да се контролира. Во изминатите денови беше објавено видео од Бергамо на кое еден човек покажува како страниците за некролози во весникот „Еко ди Бергамо“ се прошириле од една на десет страници.

Според најновите информации, во Италија се регистрирани 27.710 случаи, од кои 2.158 починале, а 2.749 се излечиле. Во последните 24 часа починале 349 лица.