Под притисок на пратениците во Конгресот, американскиот претседател Доналд Трамп синоќа го потпиша пакетот помош за економијата од 900 милијарди долари, по повеќедневен отпор, што беше прифатен од Конгресот во понеделникот.

Трамп го потпиша и предлогот на државниот буџет, благодарение на што се избегна блокадата на јавните услуги.

– Го потпишувам овој закон за повторно започнување на бенефициите за невработеност, запирање на иселувањето, обезбедување помош на станарите, обезбедување дополнително финансирање на програми за заеми за претприемачи, дозволување на вработените во авиокомпаниите да се вратат на работа и да обезбедам дополнителни средства за дистрибуција на вакцини – објасни Трамп.

Пресвртот се случи по денот обележан со апели од сите политички струи, повикувајќи го да дејствува за да избегне економска и социјална катастрофа, особено за најранливите, бидејќи одлуката за исплата на надоместоци на милиони невработени истече во саботата во полноќ.

– На Американците итно им треба помош. Претседателот мора веднаш да го потпише планот за олеснување изгласан од Конгресот или да стави вето, пред да биде предоцна – напиша влијателниот републикански сенатор Мит Ромни на Твитер.

До синоќа, Трамп одбиваше да го потпише нацрт-законот, тврдејќи дека е потребна ревалоризација на износот на помошта за семејствата во неволја, со што се спротивстави на членовите на неговата републиканска партија и ги изложи на ризик милиони Американци.

Бенефициите за невработеност обезбедени од две федерални програми започнати во март како дел од првиот план за економска помош истекоа во саботата, оставајќи најмалку 12 милиони Американци во несигурна ситуација.