Фото: Принтскрин

„Tвитер“ изгуби повеќе од половина од својата вредност во претходните шест месеци, односно откако Илон Маск ја презеде сопственоста на компанијата. Маск во допис до вработените предложи дека компанијата сега се проценува под 20 милијарди долари, што е значително помалку од 44 милијарди долари колку што Маск плати за купување на „Tвитер“ во октомври минатата година, пишува „Гардијан“.

Големата девалвација на вредноста на компанијата следеше по турбулентното преземање на Маск. Неколку големи огласувачи ја напуштија платформата, а главниот извор на средства за купување на компанијата од страна на Маск, инвестициската компанија „Фиделити“ ја намали вредноста на својот удел за 56 отсто.

Маск во дописот исто така истакна како компанијата била само четири месеци од тоа да остане без пари, пред да им подели серија отпуштања на високо позиционирани вработени. Според бројките што ги претстави Маск во декември, бројот на вработени е намален од околу 7.500 на околу 2.000 вработени.

– Гледам јасен, но тежок пат до проценување (на вредноста) на повеќе од 250 милијарди долари – рече Маск, што би значело десеткратно зголемување на вредноста на акциите.