Сигурно веќе сте слушнале за терминот „витамин П“. Ако не сте слушнале, издвојуваме сѐ што треба да знаете за овој релативно нов концепт во науката за исхрана. Витамин П се однесува на група биофлавоноиди, природни соединенија што се наоѓаат во растенијата што имаат антиоксидантни својства и голем број други здравствени придобивки. Некои од познатите биофлавоноиди вклучуваат кверцетин, рутин и хесперидин и се наоѓаат во различни овошја, зеленчук и друга растителна храна. Овие соединенија обезбедуваат потенцијални здравствени придобивки.
Антиоксидантни својства
Биофлавоноидите дејствуваат како антиоксиданти, заштитувајќи ги клетките од оштетување предизвикано од слободните радикали. Овие својства придонесуваат за заштита на клеточните структури и зачувување на интегритетот на ДНК. Антиоксидантите играат важна улога во одржувањето на општото здравје и го намалуваат ризикот од хронични болести, како што се срцеви заболувања, дијабетес и одредени видови на рак.
Антивоспалителни ефекти
Некои биофлавоноиди имаат антиинфламаторни својства што можат да помогнат да се намали воспалението во телото, а со тоа да се намали ризикот од разни здравствени проблеми.
Здравје на срцето и крвните садови
Одредени биофлавоноиди, како што е кверцетинот, се проучувани за нивниот потенцијал да го поддржат здравјето на срцето преку подобрување на функцијата на крвните садови, намалување на крвниот притисок и влијание врз метаболизмот на холестеролот. Храната богата со биофлавоноиди, како што се агрумите, бобинките и темнозелениот листен зеленчук, е поврзана со намален ризик од срцеви заболувања.
Поддршка на имунолошкиот систем
Се смета дека биофлавоноидите го поддржуваат имунолошкиот систем и му помагаат на телото да се одбрани од инфекции и болести.
Олеснување од алергија
Особено се истражува кверцетинот, за да помогне во управувањето со симптомите на алергија преку стабилизирање на масните клетки што ослободуваат хистамин и други воспалителни посредници одговорни за алергиски реакции.
Регулирање на нивото на шеќер
Покрај тоа, биофлавоноидите играат улога во регулирањето на нивото на шеќер во крвта, што може да биде корисно за луѓето со дијабетес или со ризик од развој на дијабетес. Храната богата со витамин П вклучува агруми, темно чоколадо, бобинки, јаболка, зелен чај, црвено вино и зелен листен зеленчук, како кељ, спанаќ и брокула. Овие овошја и зеленчуци, особено црвените, сините и виолетовите, се богати со антоцијанидини, кои даваат дополнителни здравствени придобивки, пишува „Тајмс оф Индија“.
Имајќи го сето ова на ум, витаминот П има потенцијал да обезбеди голем број придобивки за вашето здравје, а вклучувањето храна богата со овие биофлавоноиди во вашата исхрана може да помогне да се зачува и подобри вашето здравје.