Фото: Пиксабеј

Како ќе изгледаат вонземјаните ако ги сретнеме? Не може да се знае со сигурност, но потрагата по вонземски живот сега вклучува виолетови бактерии, според група астрономи што успеале да го снимат хемискиот состав единствен за организмите со боја на лаванда, пишува „Сајентифик Американ“. Во раните денови на Земјата, овие организми можеби доминирале на нашата планета и се приспособиле на животот во далечните светови, кои орбитираат околу црвени ѕвезди помали од нашето Сонце, сугерира новото истражување.

Создавање база на податоци за сите можни знаци на живот

Најновиот обид за откривање вонземски живот вклучува „создавање база на податоци за сите можни знаци на живот за да се осигуриме дека нашите телескопи не пропуштаат форма на живот ако не изгледа точно како она што го гледаме околу нас секој ден, се наведува во студијата на Лиза Калтенегер од универзитетот „Корнел“.
– Виолетовите бактерии можат да преживеат и да напредуваат во толку многу различни услови што е лесно да се замисли дека на некои други светови виолетовото може да биде она што е зеленото овде – вели таа.
На Земјата животот се одржува со фотосинтеза, која произведува кислород користејќи хлорофил, познатиот зелен пигмент што повеќето организми го користат за да ја искористат сончевата светлина. Но, тоа не било случај пред околу 2,4 милијарди години, кога ситните сино-зелени алги наречени цијанобактерии, првиот познат фотосинтетички вид, почнале да користат хлорофил за да ги искористат сончевата светлина и јаглерод диоксидот за метаболичка енергија, ослободувајќи кислород како нуспроизвод.
Пред тоа микроорганизмите создавале метаболичка енергија искористувајќи ја сончевата светлина, користејќи виолетова пигментирана молекула наречена ретинал, чие потекло можеби му претходело на хлорофилот. Ако мрежницата постои и на други далечни светови, научниците веруваат дека уникатниот отпечаток на таа молекула би можел да се набљудува со некои идни, посилни телескопи.
– И овде ваквите организми напредуваат под одредени услови. Замислете дека тие не мора да се натпреваруваат со зелените растенија, алгите и бактериите: црвеното сонце може да им обезбеди најповолни услови за фотосинтеза – вели водечкиот автор на студијата, Лигија Фонсека Коељо, од институтот „Карл Саган“ во Њујорк.

Потрагата моментално е фокусирана на зелени пигменти

Потрагата по вонземски живот моментално е фокусирана на барање зелени пигменти, пред сѐ поради ограничените начини за откривање организми со други бои, вклучувајќи ја и виолетовата. За да развијат каталог на хемискиот состав на виолетовите организми, истражувачите одгледувале виолетови бактерии што ги собрале на различни места – вклучувајќи и во плитките води на езерото во Корнел, Кејп Код, Масачусетс и во хидротермалните отвори во длабокото море – и ги измериле нивните уникатни отпечатоци од прсти. Подоцна тие користеле компјутерски симулации за моделирање на развојот на виолетови бактерии што може да доминираат на различни планети со големина на Земјата, вклучувајќи светови покриени со океани, замрзнати ледени топки и карпести планети како Земјата.
Во симулацијата, виолетовите бактерии произвеле биопотписи што може да се забележат, обезбедувајќи им на астрономите нов сет на податоци за користење на телескопите од идните генерации за да бараат вонземски живот. Еден таков е екстремно големиот телескоп што се гради во Чиле и во опсерваторијата на НАСА. Овој инфрацрвен телескоп е планиран за лансирање околу 2040 година.
– Дури сега учиме како правилно да гледаме на фасцинантните светови околу нас – рече Калтенегер.
Најновата студија беше објавена во списанието „Мантли ноутисис оф д ројал астрономи сосаети“.

Фото: Пиксабеј