Заинтересираните за македонските убавини можат да уживаат во новата документарна серија насловена „Патување низ Македонија“. Во првата епизода „Туристичките атракции на Македонија“, гледачите можат да се запознаат со привлечноста на нашата земја како за домашните, така и за странските туристи. Серијата е создадена од продукцијата „Канда“.
– Длабоко во Европа, сместена меѓу високите планини и треперливите езера, се наоѓа земја – скриен скапоцен камен што долго време остана добро чувана тајна меѓу патниците што го бараат извонредното. Добре дојдовте во Македонија, земја на волшебни пејзажи, богата историја и уникатни знаменитости. На почетокот од ова патување ве покануваме да откриете зошто Македонија се издигна од опскурноста и стана сè побарана дестинација за патниците низ светот. Во последните децении македонската тајна почна да се открива, привлекувајќи љубопитни посетители од сите страни на светот. Се поставува прашањето зошто оваа скриена скапоценост ги освојува срцата на многумина. Од културното наследство до различните пејзажи, секој елемент игра витална улога во растечката популарност на оваа земја, која е вистински бисер за искусните патници. Овде историјата шепоти низ античките урнатини, додека бреговите на спокојните езера и реки ја одразуваат душата на земјата – се наведува во најавата за првата епизода од документарната серија што може да се погледне на Јутјуб.