Научниците веруваат дека откриле зошто косата станува седа, а тоа би можело да помогне да се развијат третмани за промена на клетките за да се смени или да се запре процесот, пишува „Гардијан“.
Една нова студија покажува дека матичните клетки може да се заглават како што старее косата и да ја изгубат способноста да созреваат и да ја одржуваат бојата на косата. Одредени матични клетки, кои можат да се развијат во многу различни типови клетки, имаат единствена способност да преминат помеѓу одделите за раст во фоликулите. Овие клетки ја губат таквата способност, што доведува до сивило.
Истражувањето се фокусирало на клетките во кожата на глувците, кои биле пронајдени и кај луѓето, а се нарекуваат матични клетки меланоцити или МцСЦ.
Научниците, предводени од истражувачите од медицинскиот факултет „Гросман“ на Универзитетот во Њујорк, сугерираа дека доколку нивните наоди се точни кај луѓето, тие би можеле да бидат основа за наоѓање начини да се врати или да се спречи процесот што доведува до побелена коса.
– Новооткриените механизми ја зголемуваат можноста дека истата фиксна положба на меланоцитите може да постои и кај луѓето. Ако е така, тоа претставува потенцијален пат за враќање или за спречување на побелувањето на човечката коса помагајќи им на заглавените клетки повторно да се движат помеѓу деловите на фоликулот на косата во развој – рече главниот истражувач на студијата, Чи Сан.
Бојата на косата се одредува според тоа дали групите на МцСЦ-клетки, кои постојано се размножуваат во фоликулот на косата, добиваат сигнал да станат зрели клетки што ги прават протеинските пигменти одговорни за бојата.
Истражувачите откриле дека за време на нормалниот раст на косата, клетките постојано се превртуваат помеѓу одделите на фоликулот на косата во развој. Во овие прегради, тие се изложени на сигнали што влијаат на созревањето. Тие открија дека клетките се трансформираат од нивната најпримитивна состојба на матични клетки во следната фаза од нивното созревање во зависност од нивната локација.
Според наодите, како што косата старее, опаѓа и повторно расте, сè поголем број МцСЦ-клетки остануваат заглавени во одделот за матични клетки наречен испакнување на фоликулите на косата.
– Губењето на функцијата, слична на камелеон, во матичните клетки меланоцити може да биде одговорно за побелување и за губење на бојата на косата – вели истражувачот Мајуми Ито.