Фото: Горан Анастасовски

Занимливости

Науката потврдува дека животните се способни да искусат емоции, како што е љубовта, слично како и луѓето. Животните и луѓето споделуваат многу слични мозочни хемикалии, како што се допаминот и окситоцинот, кои се суштествени за чувствата на љубов. Истражувањата покажуваат дека т.н. хормон за гушкање, односно окситоцинот е зголемен кај кучињата кога тие се во интеракција со своите сопственици, што ја зголемува врската. Во однесувањето гледаме дека животните покажуваат извонреден доказ за тага, грижа и емпатија едни кон други и нивните човечки придружници