Фото: Пиксабеј

Добро е познато дека нездравата исхрана може да предизвика промени во расположението. Научните студии докажуваат дека исхраната во голема мера влијае на промените на расположението.
Флуктуациите на шеќерот во крвта и нерамнотежата на хранливите материи често се виновни за анксиозноста и промените на расположението. Без постојан извор на енергија од храната што ја јадеме, нашиот ум и тело не функционираат добро, а некои нездрави навики во исхраната можат да ги променат расположението и емоционалната благосостојба.
Прескокнување оброци: Прескокнувањето на оброците, особено на појадокот, може да предизвика намалување на шеќерот во крвта. Тоа најверојатно ќе направи да се чувствувате слабо и уморно.
Елиминирање цела група на храна: Ако ја намалите разновидноста на храната во вашата исхрана, можеби ќе ви биде потешко да ги добиете сите хранливи материи што ви се потребни. Ниското ниво на цинк, железо, витамини од групата Б, магнезиум, витамин Д и омега-3 масни киселини се поврзани со лошо расположение и намалена енергија.
Јадење премногу рафинирани јаглехидрати: Големото количество нездрави, преработени јаглехидрати, како што се белиот леб и колачите, доведува до брз пораст и пад на нивото на шеќер во крвта. Тоа може да доведе до пад на нивото на енергија и раздразливост.