Фото: Пиксабеј

Иновативно решение за одржливи грамофонски плочи доаѓа од британскиот стартап „Еволушн мјузик“. Станува збор за носачи на звук што нема да бидат направени од пластика, туку од отпад од плантажите на шеќерна трска. За да се произведат пет милиони грамофонски плочи, потребни се повеќе од 1.000 тони пластика, што остава застрашувачки висок јаглероден отпечаток на околината, кој нема да се избрише неколку стотици години. За да се најде решение за љубителите на музиката и љубителите на планетата Земја, британскиот стартап „Еволушн мјузик“ го започна проектот „Евовинил“ за производство на првите еколошки и одржливи грамофонски плочи направени од биопластика добиена од отпад од шеќерна трска.
Всушност, суровината потекнува од плантажите со шеќерна трска. Зад овој проект стои тригодишно истражување и тестирање, а крајниот резултат е одличен звук, но и одржлив производ. Печатењето на евовинил трае 50 отсто помалку време во споредба со традиционалниот винил, а во текот на тест-периодот се заштедува до 30 отсто енергија.
Но, според „Еволушн мјузик“, благодарение на формулата за суровини базирана на шеќерна трска, овој иновативен винил исто така ги намалува емисиите на јаглероден диоксид поврзани со производството за 2 отсто. Евовинил не е само винил со мало влијание врз животната средина за време на производството, оваа плоча за грамофон може да се рециклира и трансформира во нова суровина. Така, кругот на одржливост се затвора. Од шеќерна трска до рекордер, од плоча до колекција, а потоа можеби роден во форма на друг винил или, којзнае, сосема поинаков предмет.
Се разбира, треба да се помине долг пат пред евовинилот да стане индустриски стандард. Од компанијата велат дека пред нив се многу тешки задачи – формулата треба да се усоврши, да се тестира издржливоста на производот и, се разбира, производителите и потрошувачите да бидат убедени да ја прифатат оваа зелена иновација.