Фото: Пиксабеј

Пиењето многу вода е од суштинско значење за вашето здравје и им помага на вашите органи да ги извршуваат своите витални функции, да ја регулираат телесната температура итн.

Еден начин да проверите дали сте внеле доволно течности е брз тест со штипкање на кожата, односно така што ќе ја штипнете кожата на вашата рака. Кожата со нормална еластичност брзо ќе се врати во својата нормална положба, додека малата дехидрација ќе предизвика бавно враќање на кожата во нејзината нормална положба.
Меѓутоа, постојат подобри показатели дека на телото му е потребна вода.

Дехидрацијата може да биде поврзана и со физички симптоми, како што се летаргија, главоболка или сува уста. За време на топлите денови треба да пиете повеќе од препорачаниот минимум еден и пол литар вода дневно.

Доколку сте надвор за време на сончеви и топли денови, најдобро е да бидете под сенка од 11 до 16 часот. Изложувањето на сонце пред и потоа ќе му помогне на телото да произведе доволно витамин Д и ќе го зголеми нивото на хормонот на среќата. Кремот за сончање нема да го спречи производството на витамин Д, но ќе го зачува вашето здравје.