Цените на какаото растат бидејќи посевите во Западна Африка страдаат од обилни дождови (двојно од вообичаеното ниво оваа сезона) и болеста на црната мешунка што ја носат со себе, габична инфекција што ги претвора мешунките од какао во црна каша.
Зголемените цени (кон крајот на ноември се искачија на нивоа невидени 46 години, достигнувајќи 4.398 долари за тон) се должат на екстремните врнежи во Западна Африка, што го влошува ширењето на габичната болест на црната мешунка. Откако ќе се заразат цветовите од какаото, плодот што го носат поцрнува и не може да се соберат и обработат.
Станува збор за климатска криза што се одвива низ Брегот на Слоновата Коска и Гана, кои сочинуваат 57,8 проценти од глобалното производство, со последици за глобалната инфлација на храната и криза на трошоците за живот.
Во декември погоните за преработка во Сан Педро, главниот извозен центар на Брегот на Слоновата Коска, вообичаено ќе работат со полн капацитет за чистење и пакување на зрната какао подготвени за испорака.
Сепак, пристигнувањето на пристаништата во сезоната на жетва што започна на први октомври изнесува вкупно 479.449 тони, во споредба со проценетите 707.200 тони пред една година, а тоа е пад од 32 отсто.