Многу луѓе мислат дека бидејќи не користат тегови и опрема во овој вид тренинг, тие може да трчаат секој ден, но имајте предвид дека на телото му треба и одмор. Нема точен одговор кога, бидејќи зависи од начинот и програмата за трчање. На оние што трчаат пократок период, ќе им требаат два дена одмор неделно. Исто така, не се препорачува трчање повеќе од четири дена едноподруго. Понеделник е одличен ден за одмор, особено ако тренирате за време на викендите. Поискусните треба да паузираат на секои 7 до 10 дена.

Повеќе од два дена одмор не се потребни, освен ако не сте целосно нови во трчањето или имате над 50 години. Зошто е важен одморот? Без разлика дали сте рекреативен тркач или активен спортист, добро планираната програма за одмор и барем еден ден без вежбање во целиот распоред ќе ви значат. Предностите се следниве:

1. Одморот ги охрабрува мускулите да закрепнат и да се зајакнат: трчањето, како и секоја форма на вежбање, може да создаде микроскопски рани во мускулните влакна. За да се спротивстави на ова, телото посилно ги обновува мускулите. Сепак, ова се случува само за време на одмор и затоа е важно да му се обезбеди на телото доволно одмор, за мускулите да можат да се поправат и зајакнат.

2. Спречува повреди: ова можеби не е наука, но важно е да се има предвид дека одморот е составен дел од превенцијата од повреди.

3. Ги подобрува перформансите: пауза од обука му помага на вашиот мозок да се опушти и ги зајакнува фокусот и енергијата. Зголемените нивоа на енергија придонесуваат за подобар квалитет на секој тренинг.

4. Помага при спиење: кога трчате, вашето тело не знае зошто трчате. Ова може да го зголеми нивото на хормонот на стрес, кортизол, правејќи да се чувствувате раздразливо и немирно. Обезбедувањето одмор ќе ви помогне да го стабилизирате срцевиот ритам и да спиете мирно.

5. Го зајакнува имунолошкиот систем: кога нашето тело доживува интензивни активности и тренинзи, нашиот имунолошки систем ги надминува мускулите и зглобовите. Без соодветен период на одмор, имунолошкиот систем не може да се поправи правилно, што може да доведе до воспаление и повреда.