Ако сте љубител на мистерии и мистериозни приказни, дефинитивно треба да го посетите уникатниот музеј на вампири и легендарни суштества во Париз. Музејот се наоѓа во предградието на француската престолнина Ле Лилас.
Пластични лилјаци и човечки остатоци врзани за дрвја се само некои од експонатите што се застрашувачки за посетителите.
На црно-виолетовиот влез има знак за предупредување: „Само што влеговте во музејот на вампирите“.
Приказната за овој уникатен музеј почнала пред многу години. Жак Сирџент, ексцентричен, но многу упатен научник, го отворил Музејот на вампири и легендарни суштества како визуелна манифестација на неговото посветено истражување за вампиризмот и езотеризмот.

Сирџент е фасцинантен раскажувач, кој трпеливо им ги раскажува на своите посетители приказните за мистериозните мошти содржани во неговиот кабинет за љубопитност. Удобно седнати на кадифен кауч, ќе ве воодушеви минатото на Париз, гробиштата на кои некогаш се практикувале и вампирски ритуали.
Музејот е полн и со комплети за убивање вампири, колекции на предмети од продукциската куќа „Хамер филм“, играчки од Дракула и правливи антички книги. Меѓу многубројните експонати се и автограмот на Брам Стокер, авторот на славниот Дракула, но и недостапни ракописи, слики, мебел од тој период, маски и сл.