УНЕСКО го избра Стразбур за светска престолнина на книгата за 2024 година, како прв француски град со таа титула, која почна да се доделува во 2001 година.
Според соопштението, УНЕСКО бил „импресиониран“ од акцентот на Стразбур на книгата како средство за справување со предизвиците на социјалната кохезија и климатските промени.
Годината на славење ќе започне на 23 април 2024 година, Светскиот ден на книгата и авторското право. Стразбур е 24-ти град што е прогласен за светска престолнина на книгата од страна на УНЕСКО од 2001 година.
Глобалниот буџет што градските власти ќе го одвојат за програмите ќе достигне 4,5 милиони евра.