Најзначајните археолошки откритија во светот во 2022 година вклучуваат нови сознанија за Вилендорфската Венера и мумијата на фараонот Аменхотеп Први, најстариот будистички храм, најраната забелешка од ритуалниот календар на Маите, најстарите зачувани сламки за пиење и остатоците од познатиот брод „Ендјуранс“ на ирскиот истражувач Ернест Шекелтон.