Ознака: МСМЈЛК

Mакедонскиот јазик ќе се изучува и на додипломските студии на полскиот...

Заемната определба да се вложува во перспективите за македонистиката во Полска дава конкретни резултати. По одбележувањето на јубилејот 35 години Лекторат по македонски јазик...

Уште утре треба да почне новото поглавје на развојот на македонистиката...

По големиот интерес и постигнатите резултати со афирмацијата на македонистиката на Универзитетот во Риека во изминатите деценија и половина, откако заеднички го чествувавме јубилејот,...

„Со поглед кон Европа“ – почна чествувањето на јубилејот 15 години...

Промовирана монографијата „Со поглед кон Европа“, со дваесет текста од исто толку автори, за остварувањата за македонистиката во Риека од 2008 година до денес...

Мојсова-Чепишевска: Македонистиката во Париз се развива со забрзано темпо – да...

Она што се случи во Париз пред 50 години не беше случајност, туку дел од континуирана поврзаност на македонската и француската културна и академска...

Македонскиот збор силно одекна во Париз

50 години Лекторат по македонски јазик на ИНАЛКО Македонскиот збор силно одекна во Париз, на Националниот интитут за ориентални јазици и цивилизации (ИНАЛКО), со меѓународниот...

Над 40 странски македонисти со решеност за изучување на македонистиката –...

Во чест на Ацо Шопов Третата зимска школа не само што овозможи над четириесет странски македонисти од четири континенти да ги унапредат своите знаења од...

Македонија е судбина на светот, светот е судбина на Македонија –...

Македонија е судбина на светот, светот е судбина на Македонија. Со овој стих на великанот Ацо Шопов, објавен пред четириесет и три години, директорката...

Со чествувањето на стогодишнината од раѓањето на Шопов ќе почне третата...

Со Третата зимска школа на МСМЈЛК ќе почне чествувањето на 100-годишнината од раѓањето на Ацо Шопов Со Третата зимска школа на Меѓународниот семинар за македонски...

Првпат од 1991 година објавена книга со превод на македонска поезија...

За првпат од 1991 година е објавена книга со превод на македонска поезија за деца на словенечки јазик. Деновиве, во Љубљана излезе од печат...

Во Париз се одржува меѓународна конференција за македонистика

Во Париз на Националниот институт за ориентални јазици и култури денеска се одржува меѓународна конференција за македонистиката, како ретка научна дисциплина, соопштија од Меѓународниот...