Ознака: КОП27

ЕУ навестува компромис за климатските репарации, но под одредени услови

Европската Унија сигнализираше подготвеност за компромис за финансирањето на штетите поврзани со климата за ранливите земји, едно од неколкуте нерешени прашања на климатската конференција...

Шолц ја отфрли можноста за обновување на употребата на фосилна енергија

Германскиот канцелар Олаф Шолц на климатската конференција на ОН КОП27 во Египет цврсто ја отфрли можноста за обновување на употребата на фосилни горива во...

Летошните жештини придонеле за најмалку 15 илјади смртни случаи во Европа

Најмалку 15.000 смртни случаи во Европа се директно поврзани со големите топлотни бранови што го погодија континентот во летото 2022 година, според нецелосната проценка...

Бразил и Гана не се приклучија на групата за заштита на...

Повеќе од 25 земји на климатскиот состанок КОП27 во Египет формираа група во рамките на која меѓусебно ќе се надгледуваат дали го почитуваат ветувањето...