Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 26078)

Промоција на книгата „Иванов 1887/1889: две верзии“

На 2 април, во фоајето на Македонскиот народен театар, со почеток во 19 часот, ќе биде промовирана книгата „Иванов 1887/1889: две верзии“ од А.Чехов. Покрај...

Што ќе се случува со СДСМ по изборите?

Ќе се урамнотежи ли повторно македонската политичка сцена по престојните претседателски и парламентарни избори? Сите предизборни анкети укажуваат на победа на стожерната опозициска партија...

Никола Ристановски: Поезијата е производ на духот за „широка потрошувачка“

Денови на поезијата Поезијата е производ на духот за „широка потрошувачка“, изјави познатиот македонски актер Никола Ристановски отворајќи ги „Деновите на поезијата“ во „Скопје сити...

Мисловниот творечки процес ми е повозбудлив од самото дело

Секогаш започнувам од почеток, секоја идеја, без разлика на кој начин се отелотворува, минува низ долг мисловен процес што резултира со некаков проект, но...

Штрајковите ја чинат „Луфтханза“ 250 милиони евра

Германската авиокомпанија „Луфтханза“ проценува дека штрајковите на вработените ја чинеле 250 милиони евра од почетокот на годината, што е повеќе од двојно зголемување на...

Главен причинител за загубата – инвестициите во инфраструктурата?!

Постојат повеќе индикатори што наведуваат која причина ја предизвикала загубата: дали инвестициите во инфраструктурата, повисоките трошоци за енергија и работна сила, зголемените каматни стапки...

На украинските производители на храна ќе им се стопира привилегијата за...

По започнувањето на руско-украинската војна, Европската комисија (ЕК), како инстантна помош за Украина, привремено ги суспендира сите царини и квоти за украински стоки за...

„Стратешки проекти“ – штетни или корисни за граѓаните на Македонија

Сѐ уште не е стивнато настојувањето да се избуткаат на сила, во минута пред крај, „стратешките проекти“, проследени со донесување посебни стратешки закони во...

Вавилонската блудница

Повеќекратните значења на темата Вавилон, од антиката до денес, се испреплетуваат и се вкрстуваат на комплексен начин во различни сфери: од високата до популарната...

И Вашингтон вели: Доста беше!

Она што треба да го прочитаат македонските политичари од пораките на администрацијата на САД е дека националните интереси не треба да се жртвуваат бесмислено,...