Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 26061)

Популаризација на макетарското хоби во Македонија

Изложба на макети, диорами и минијатури Седмата изложба на макети, диорами и минијатури, во организација на клубот „Мајор Михајло Ивановски–Микс“, која има цел да го...

Нова сликовница од „Артконект“

„Јарињата Брусе одат на училиште“ од Бјорн Ф. Рорвик и Гри Моурсунд е несекојдневна и исклучително забавна сликовница за деца, која се потпира на...

Светски познатиот уметник Јонас Стал изложува во МСУ

Во Музејот на современата уметност – Скопје е отворена самостојна изложба на светски познатиот уметник Јонас Стал – „Станица пропаганда“. Холандскиот уметник, кој е...

Над 2.000 филма пријавени за третото издание на фестивалот „Илинденски...

Интернационалниот етнографски филмски фестивал „Илинденски денови“ е настан што претставува широк спектар на етнографски филмски теми и авторски пристапи во истражувањето на традиционалниот, но...

Објект што го содржи човековото локално чувство за идентификација

Во пресрет на промоцијата на монографијата за Универзалната сала Промоција на монографија по повод 60 години - Универзална сала - Скопје, насловена „Скопскиот симбол на...

Летечкиот килим на хуморот

Виц број 1. Зошто мундирите на британската војска биле црвени? Затоа што во честите битки со африканските племиња имало многу ранети и осакатени, па...

Половина век уставна расправа за нацијата (1974 – 2024)

Кога започнаа вечните уставни расправи за дефинирање на нацијата во Македонија? На 25 февруари, пред точно половина век, беше донесен Уставот на Социјалистичка Република...